ŞAN TARIM RENDERİNG TESİSİEt Kemik Unu, Kemik Yağı, Hayvansal Don Yağı, Hayvansal İç Yağı, Sığır Bağırsağı, Ham Deri
Rendering İşlemi ve Üretim Süreçleri
Gerek memeli hayvanların ve gerekse kanatlı hayvanlarının kesimi esnasında açığa çıkan taze artıkların hayvan beslemede yem kaynağı olarak değerlendirilmesi amacıyla bu iş için özel tesislerde gerçekleştirilen rendering işlemi şu aşamalardan oluşur.
- Ham maddeler toplanır
- Öğütülür
- Sterilizasyon düzeyine kadar ısıtılır
- Yağı ayrılır
- Kuru madde yüzdesi %92-93 oluncaya kadar kurutulur ve homojen bir hammadde durumuna gelecek şekilde öğütülür (NRA, 2000)
Ülkemizde mevcut yasalar çerçevesinde rendering işletmelerinin kuruluş ve çalışmaları 1734 sayılı Yem Kanunu’nun 35. maddesi ile belli koşullara bağlanmıştır (Anonim, 1973). Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir.
- İmalat kapasitelerine yeter büyüklük ve hacımda, üstü kapalı, dış tesirlerden muhafazalı, iş akımına uygun, yeter bölmeli yapılarda, et kombinası veya mezbahaların uygun ve müstakil bölümlerinde kurulurlar. Bu işletmelerde, işçilerin giyinme ve temizlenmeleri, ham medenin depolanıp hazırlanması, üretim ve mamul madde depolanması için gerekli bölümler bulunur.
- Bu işletmelerin etrafı duvar tel örgüsü ve benzeri tesislerle çevrilerek ve giriş çıkışlarda dezenfeksiyon için gerekli tertibat alınır.
- İşyerinin zemini ve duvarları fayans, mermer, beton, mozaik, dayanıklı boya v.b. gibi kolayca temizlenebilir yapıda olur. Çalışan personelin gerekli hallerde kullanması için işletmede antiseptik sıvılar ihtiva eden kaplar bulundurulur. İşyerlerinde ısıtma, aydınlatma, havalandırma, basınçlı sıcak ve soğuk su tesisatı bulundurulur.
- Pişirme kazanları haftada en az bir defa, işletmede kullanılan diğer bütün ekipman (motorlar hariç) her gün iş bitimini müteakip yıkanır temizlenir. Hammaddeler, hayvan sağlığını bozucu çeşitli mikroplarla bulaşık olabileceğinden,
hammadde depolama ve hazırlama bölümü ile diğer bölümler ve özellikle mamul madde deposu arasında mikropların taşınmasını önleyici tedbirler alınır. - İş yerinde kullanılan madeni araç, gereç ve makinelerin (motorlar hariç) paslanmaz çelikten veya galvanizli saçtan imal edilmiş olması gerekir.
- İşyerinde çalışan personelin en az altı ayda bir sağlık kontrolleri yapılır ve kontrol sonuçları muhafaza edilir, işyerinde bir ecza dolabı bulundurulur.